Мобилна навигација
25. нов 2022.

Женско предузетништво развојна шанса Србије

Министар привреде Раде Баста одржао је данас састанак са сталним представником УНДП у Србији Јакупом Берисом и његовим тимом те послао јасну поруку да ће учинити све што је у његовој моћи да поправи положај предузетница.

„Женско предузетништво је развојна шанса Србије. На том путу изузетно нам значи подршка УНДП-а, као и ваша претходна искуства. Сматрам да је неопходно увести опцију рада од куће за запослене мајке, а било би корисно и да уз вашу помоћ спроведемо истраживање које ће нам омогућити много бољи увид у тој сфери“, поручио је министар Баста.

Потребне су измене и допуне Закона о раду у делу који регулише породиљско одсуство за предузетнице, додао је у разговору са представницима УНДП-а министар Баста.

„Нажалост, део Закона о раду који регулише породиљско одсуство за предузетнице није изједначен са правима које имају друге запослене жене. То мора да се промени“, подвукао је Баста.

Министар се осврнуо и на положај студената.

„Сви смо ми као студенти били приморани да радимо како бисмо финансирали студије. Зато би било добро да се уведе клизно радно време за студенте“, истакао је Баста те додао да је поред ових тема једнако фокусиран и на зелену агенду, предузетништво и оснивање фонда за старт-ап компаније.

Стални представник УНДП-а у Србији казао је да могу да омогуће платформу за реализацију циљева које министар Баста предлаже с обзиром на то да је неопходно умрежавање више ресора.

Интензивна и блиска сарадња између Министарства привреде и УНДП-а наставиће се, сагласили су се саговорници.