Мобилна навигација
25. nov 2022.

Žensko preduzetništvo razvojna šansa Srbije

Ministar privrede Rade Basta održao je danas sastanak sa stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji Jakupom Berisom i njegovim timom te poslao jasnu poruku da će učiniti sve što je u njegovoj moći da popravi položaj preduzetnica.

„Žensko preduzetništvo je razvojna šansa Srbije. Na tom putu izuzetno nam znači podrška UNDP-a, kao i vaša prethodna iskustva. Smatram da je neophodno uvesti opciju rada od kuće za zaposlene majke, a bilo bi korisno i da uz vašu pomoć sprovedemo istraživanje koje će nam omogućiti mnogo bolji uvid u toj sferi“, poručio je ministar Basta.

Potrebne su izmene i dopune Zakona o radu u delu koji reguliše porodiljsko odsustvo za preduzetnice, dodao je u razgovoru sa predstavnicima UNDP-a ministar Basta.

„Nažalost, deo Zakona o radu koji reguliše porodiljsko odsustvo za preduzetnice nije izjednačen sa pravima koje imaju druge zaposlene žene. To mora da se promeni“, podvukao je Basta.

Ministar se osvrnuo i na položaj studenata.

„Svi smo mi kao studenti bili primorani da radimo kako bismo finansirali studije. Zato bi bilo dobro da se uvede klizno radno vreme za studente“, istakao je Basta te dodao da je pored ovih tema jednako fokusiran i na zelenu agendu, preduzetništvo i osnivanje fonda za start-ap kompanije.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji kazao je da mogu da omoguće platformu za realizaciju ciljeva koje ministar Basta predlaže s obzirom na to da je neophodno umrežavanje više resora.

Intenzivna i bliska saradnja između Ministarstva privrede i UNDP-a nastaviće se, saglasili su se sagovornici.