Мобилна навигација
29. нов 2022.

Жене су закон и без њих нема привредног раста

Министар привреде Раде Баста и бугарски амбасадор у Београду Петко Колев Дојков разговарали су данас о унапређењу привредне сарадње две земље као и о иницијативи за унапређење положаја жена предузетница.

Баста је истакао да су односи Србије и суседне Бугарске солидни те да могу да буду бољи.

„Као министар привреде усмерен сам на бољи положај жена предузетница и развој малих и средњих предузећа. Зато вас молим да ме подржите у акцији Жене су закон. Свака мајка, сестра, ћерка и бака су стуб сваке фамилије. Не можемо да говоримо о привредном расту без оснаживања њихове улоге. Морамо да водимо рачуна да се одржимо као народ. Шта ће нам фабрике ако нико у њима нема да ради и шта ће нам нова технологија ако нема ко да је користи. Из тог разлога жене морају више да буду укључене у привредним активностима и зато вас позивам да посебно обратите пажњу на њих када говоримо о инвестицијама“, поручио је Баста.

Министар се осврнуо и на радне визе истакавши да су потребне олакшице у тој сфери.

„Залажем се за то да се приближимо једни другима, да бугарски радници задовољни долазе у Србију да раде и да српски радници одлазе у Бугарску. Треба да се усредсредимо на сличности између наша два народа. Посебно истичем наше туристичке потенцијале, важно је да се састајемо чешће и стојим вам на располагању“, додао је Баста.

Амбасадор Петко Колев Дојков истакао је да је ово његов први сусрет са неким министром из нове Владе Србије.

„Драго ми је да сам сусрете започео са новим министром привреде јер имамо изузетно добре односе. Истичем позитиван развој наших привредних односа. Ценим вашу иницијативу да оснажите жене у предузетништву јер жене ствари вуку напред. Постићи ћемо заједно тај циљ, спремни смо да разменимо искуства са вама. Србија је за нас атрактивна дестинација“, навео је бугарски амбасадор.

Саговорници су се сагласили да је потребно наставити са добром сарадњом у оквиру Међувладине комисије за економску сарадњу Србије и Бугарске.