Мобилна навигација
29. nov 2022.

Žene su zakon i bez njih nema privrednog rasta

Ministar privrede Rade Basta i bugarski ambasador u Beogradu Petko Kolev Dojkov razgovarali su danas o unapređenju privredne saradnje dve zemlje kao i o inicijativi za unapređenje položaja žena preduzetnica.

Basta je istakao da su odnosi Srbije i susedne Bugarske solidni te da mogu da budu bolji.

„Kao ministar privrede usmeren sam na bolji položaj žena preduzetnica i razvoj malih i srednjih preduzeća. Zato vas molim da me podržite u akciji Žene su zakon. Svaka majka, sestra, ćerka i baka su stub svake familije. Ne možemo da govorimo o privrednom rastu bez osnaživanja njihove uloge. Moramo da vodimo računa da se održimo kao narod. Šta će nam fabrike ako niko u njima nema da radi i šta će nam nova tehnologija ako nema ko da je koristi. Iz tog razloga žene moraju više da budu uključene u privrednim aktivnostima i zato vas pozivam da posebno obratite pažnju na njih kada govorimo o investicijama“, poručio je Basta.

Ministar se osvrnuo i na radne vize istakavši da su potrebne olakšice u toj sferi.

„Zalažem se za to da se približimo jedni drugima, da bugarski radnici zadovoljni dolaze u Srbiju da rade i da srpski radnici odlaze u Bugarsku. Treba da se usredsredimo na sličnosti između naša dva naroda. Posebno ističem naše turističke potencijale, važno je da se sastajemo češće i stojim vam na raspolaganju“, dodao je Basta.

Ambasador Petko Kolev Dojkov istakao je da je ovo njegov prvi susret sa nekim ministrom iz nove Vlade Srbije.

„Drago mi je da sam susrete započeo sa novim ministrom privrede jer imamo izuzetno dobre odnose. Ističem pozitivan razvoj naših privrednih odnosa. Cenim vašu inicijativu da osnažite žene u preduzetništvu jer žene stvari vuku napred. Postići ćemo zajedno taj cilj, spremni smo da razmenimo iskustva sa vama. Srbija je za nas atraktivna destinacija“, naveo je bugarski ambasador.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno nastaviti sa dobrom saradnjom u okviru Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Bugarske.