Мобилна навигација
Драган Стевановић
11. окт 2021.

Стевановић и Хохубер о европским интеграцијама и Кластеру 2 – Унутрашње тржиште

Државни секретар у Министарству привреде и координатор Кластера 2 – Унутрашње тржиште, Драган Стевановић, поручио је данас у разговору са шефицом Сектора за европске интеграције и економију у Делегацији Европске уније, Андреом Хохубер, да је Србија у потпуности посвећена спровођењу низа унутрашњних реформи у циљу усклађивања са правним тековинама ЕУ у оквиру приступног процеса.

На састанку се разговорало о новој методологији приступних преговора Србије са Европском унијом, према којој Министарство привреде и Министарство трговине, туризма и телекомуникација координирају Кластером 2 – Унутрашње тржиште.

Стевановић је истакао да су Министарство привреде и Министарство трговине, туризма и телекомуникација озбиљно приступили преговарачком процесу у складу са новом методологијом и упознао саговорнике о актуелном стању у преговарачким поглављима које припадају Кластеру 2.

„Наш је циљ да се у што краћем року отвори Кластер 2 – Унутрашње тржиште, односно свих девет преговарачких поглавља. До сада је отворено 4, а још 2 су потпуно спремна“, рекао је Стевановић.

Државни секретар је подсетио да је у последњем Извештају Европске комисије из октобра 2020. године указано на допринос Министарства привреде овом процесу, јер се посебно похваљује напредак у економским реформама и економским поглављима.

Андреа Хохубер је нагласила да Европска комисија максимално подржава процес европских интеграција Србије. Она је навела да су председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, као и Оливер Вархељи, европски комесар за проширење, у више наврата истакли да подржавају отварање кластера и изнели очекивања да ће отварање кластера бити и политички подржано од стране држава чланица.

Саговорници су се сложили да је много учињено и да ће и у наредном периоду бити у сталној комуникацији са Делегацијом ЕУ у вези са Кластером 2.