Мобилна навигација
Драган Стевановић
11. okt 2021.

Stevanović i Hohuber o evropskim integracijama i Klasteru 2 – Unutrašnje tržište

Državni sekretar u Ministarstvu privrede i koordinator Klastera 2 – Unutrašnje tržište, Dragan Stevanović, poručio je danas u razgovoru sa šeficom Sektora za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji Evropske unije, Andreom Hohuber, da je Srbija u potpunosti posvećena sprovođenju niza unutrašnjnih reformi u cilju usklađivanja sa pravnim tekovinama EU u okviru pristupnog procesa.

Na sastanku se razgovoralo o novoj metodologiji pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, prema kojoj Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija koordiniraju Klasterom 2 – Unutrašnje tržište.

Stevanović je istakao da su Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ozbiljno pristupili pregovaračkom procesu u skladu sa novom metodologijom i upoznao sagovornike o aktuelnom stanju u pregovaračkim poglavljima koje pripadaju Klasteru 2.

„Naš je cilj da se u što kraćem roku otvori Klaster 2 – Unutrašnje tržište, odnosno svih devet pregovaračkih poglavlja. Do sada je otvoreno 4, a još 2 su potpuno spremna“, rekao je Stevanović.

Državni sekretar je podsetio da je u poslednjem Izveštaju Evropske komisije iz oktobra 2020. godine ukazano na doprinos Ministarstva privrede ovom procesu, jer se posebno pohvaljuje napredak u ekonomskim reformama i ekonomskim poglavljima.

Andrea Hohuber je naglasila da Evropska komisija maksimalno podržava proces evropskih integracija Srbije. Ona je navela da su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, u više navrata istakli da podržavaju otvaranje klastera i izneli očekivanja da će otvaranje klastera biti i politički podržano od strane država članica.

Sagovornici su se složili da je mnogo učinjeno i da će i u narednom periodu biti u stalnoj komunikaciji sa Delegacijom EU u vezi sa Klasterom 2.