Мобилна навигација
21. јун 2023.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић представила значај Програма “Србија и ЕУ – Опрема за привреду“

Помоћница министра привреде из Сектора за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Катарина Обрадовић Јовановић представила је значај Програма “Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ за подршку домаћим привредницима.

На првом дану манифестације „Европска недеља могућности“, која траје од 21. јуна до 26. јуна, помоћница министра привреде истакла је да овај програм, који се као и претходне године реализује уз подршку Европске уније, заправо ове године слави 10 година постојања.

„Поносни смо што смо овај програм конципирали самостално и уз подршку неких других наших партнера, а да је Европска унија препознала значај, препознала могућност и да смо јачи заједно и удружила средства како бисмо га реализовали. Програм подржава набавку производне и грађевинске опреме по принципу да корисник учествује са само пет одсто средстава, да 25 одсто представљају бесповратна средства која долазе из буџета Републике Србије и буџета ЕУ, а остатак су повољни кредити пословних банака, односно лизинг куће'', поручила је Обрадовић Јовановић.

Помоћница министра привреде истакла је да није потребна хипотека како би се овај кредит добио, што је итекако значајно привредним субјектима, поготово мањим који можда немају довољно средстава да би ушли у нове инвестиције.

„Имајући све то у виду ово нам је један од најинтересантнијих програма и сваке године привлачи највише пажње. Надам се да ћемо и ове године, чим добијемо зелено светло, кренути са јавним позивом и имати могућност да најмање 600 до 700 корисника добије средства“, истакла је Обрадовић Јовановић.

На панелу у оквиру „Европске недеље могућности“ Катарина Обрадовић Јовановић говорила је и о водичима који су реализовани кроз пројекат “ЕУ за боље пословно окружење” који спроводи Светска банка, заједно са Министарством привреде, а уз подршку Европске уније.

Како је навела, први у низу је Водич за ИТ индустрију, а ускоро ће бити доступни водичи за још девет сектора.

Водичи су намењени предузетницима који су тек започели или планирају да започну свој посао, као и онима који већ неко време послују и суочавају се са питањима везаним за редовно пословање.