Мобилна навигација
21. jun 2023.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović predstavila značaj Programa “Srbija i EU – Oprema za privredu“

Pomoćnica ministra privrede iz Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Katarina Obradović Jovanović predstavila je značaj Programa “Srbija i EU – Oprema za privredu“ za podršku domaćim privrednicima.

Na prvom danu manifestacije „Evropska nedelja mogućnosti“, koja traje od 21. juna do 26. juna, pomoćnica ministra privrede istakla je da ovaj program, koji se kao i prethodne godine realizuje uz podršku Evropske unije, zapravo ove godine slavi 10 godina postojanja.

„Ponosni smo što smo ovaj program koncipirali samostalno i uz podršku nekih drugih naših partnera, a da je Evropska unija prepoznala značaj, prepoznala mogućnost i da smo jači zajedno i udružila sredstva kako bismo ga realizovali. Program podržava nabavku proizvodne i građevinske opreme po principu da korisnik učestvuje sa samo pet odsto sredstava, da 25 odsto predstavljaju bespovratna sredstva koja dolaze iz budžeta Republike Srbije i budžeta EU, a ostatak su povoljni krediti poslovnih banaka, odnosno lizing kuće'', poručila je Obradović Jovanović.

Pomoćnica ministra privrede istakla je da nije potrebna hipoteka kako bi se ovaj kredit dobio, što je itekako značajno privrednim subjektima, pogotovo manjim koji možda nemaju dovoljno sredstava da bi ušli u nove investicije.

„Imajući sve to u vidu ovo nam je jedan od najinteresantnijih programa i svake godine privlači najviše pažnje. Nadam se da ćemo i ove godine, čim dobijemo zeleno svetlo, krenuti sa javnim pozivom i imati mogućnost da najmanje 600 do 700 korisnika dobije sredstva“, istakla je Obradović Jovanović.

Na panelu u okviru „Evropske nedelje mogućnosti“ Katarina Obradović Jovanović govorila je i o vodičima koji su realizovani kroz projekat “EU za bolje poslovno okruženje” koji sprovodi Svetska banka, zajedno sa Ministarstvom privrede, a uz podršku Evropske unije.

Kako je navela, prvi u nizu je Vodič za IT industriju, a uskoro će biti dostupni vodiči za još devet sektora.

Vodiči su namenjeni preduzetnicima koji su tek započeli ili planiraju da započnu svoj posao, kao i onima koji već neko vreme posluju i suočavaju se sa pitanjima vezanim za redovno poslovanje.