Мобилна навигација
23. нов 2023.

Министар привреде у Влади Србије Слободан Цветковић обишао je данас привредно друштво Рудник и флотацију „Рудник“

Министар привреде у Влади Србије Слободан Цветковић обишао je данас привредно друштво Рудник и флотацију „Рудник“ и круг јаме у Руднику.

Том приликом министар Цветковић је подсетио да је ово предузеће, које се бави експлоатацијом и прерадом руда бакра, цинка, олова и сребра, приватизовано на јавној аукцији 2004. године, на којој је купцем проглашен „Контанго“ из Београда. 

Министар привреде је истакао да се уверио да је ова компанија друштвено одговорна и додао је да је био у прилици да међу 448 запослених види и младе инжењере који су добили прилику да раде, а самим тиме и да остану у Србији.

„Што се тиче самог рудника, похвалио бих њихову иницијативу преласка на три соларне електране, како би смањили потрошњу, јер је компанија велики потрошач електричне енергије. Руководство компаније ми је предочило да су власници уложили много, како у осавремењавање процеса експлоатације рудника, тако и у едукацију запослених, па су се, рецимо, повреде радника свеле на минимум”, рекао је Цветковић.

„Република Србија због своје богате геологије и географског положаја, близине ЕУ, добија пуно на значају. Стога мислим да је ово велика шанса Србије, да додатно стави у функцију своје богате ресурсе. Оно што је веома битно, а што је нагласио председник Вучић, јесте да се не извози сама сировина, него да се у Србији уради бар први степен прераде, а ако је могуће да иду и финални производи. Ту политику спроводи и Министарство привреде. Стога ћемо се потрудити да се стекну услови да се природни ресурси ставе у функцију привреде и интересе Републике Србије“, закључио је министар Цветковић.