Мобилна навигација
23. nov 2023.

Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković obišao je danas privredno društvo Rudnik i flotaciju „Rudnik“

Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković obišao je danas privredno društvo Rudnik i flotaciju „Rudnik“ i krug jame u Rudniku.

Tom prilikom ministar Cvetković je podsetio da je ovo preduzeće, koje se bavi eksploatacijom i preradom ruda bakra, cinka, olova i srebra, privatizovano na javnoj aukciji 2004. godine, na kojoj je kupcem proglašen „Kontango“ iz Beograda. 

Ministar privrede je istakao da se uverio da je ova kompanija društveno odgovorna i dodao je da je bio u prilici da među 448 zaposlenih vidi i mlade inženjere koji su dobili priliku da rade, a samim time i da ostanu u Srbiji.

„Što se tiče samog rudnika, pohvalio bih njihovu inicijativu prelaska na tri solarne elektrane, kako bi smanjili potrošnju, jer je kompanija veliki potrošač električne energije. Rukovodstvo kompanije mi je predočilo da su vlasnici uložili mnogo, kako u osavremenjavanje procesa eksploatacije rudnika, tako i u edukaciju zaposlenih, pa su se, recimo, povrede radnika svele na minimum”, rekao je Cvetković.

„Republika Srbija zbog svoje bogate geologije i geografskog položaja, blizine EU, dobija puno na značaju. Stoga mislim da je ovo velika šansa Srbije, da dodatno stavi u funkciju svoje bogate resurse. Ono što je veoma bitno, a što je naglasio predsednik Vučić, jeste da se ne izvozi sama sirovina, nego da se u Srbiji uradi bar prvi stepen prerade, a ako je moguće da idu i finalni proizvodi. Tu politiku sprovodi i Ministarstvo privrede. Stoga ćemo se potruditi da se steknu uslovi da se prirodni resursi stave u funkciju privrede i interese Republike Srbije“, zaključio je ministar Cvetković.