Мобилна навигација
22. сеп 2023.

Министар привреде Слободан Цветковић састао се данас са амбасадором Турске у Србији Хамијем Аксојем

Министар привреде Слободан Цветковић састао се данас са амбасадором Турске у Србији Хамијем Аксојем са којим је разговарао о економским односима две земље и новим инвестиционим пројектима.

Цветковић је истакао да економска сарадња две партнерске земље иде узлазном путањом, о чему сведочи значајан број турских инвестиција у Србији.

„Имамо доста турских фабрика које послују код нас и очекујемо отварање нових, нарочито имајући у виду стабилну економску ситуацију у Србији која је постала атрактивна дестинација за инвеститоре“, истакао је Цветковић. Додао је још и да је поред турских инвестиција веома важно што Турска помаже реализацију инфраструктурних пројеката.

Према речима министра Цветковића, укупан обим робне размене Србије и Турске је у првих седам месеци ове године био 1,297 милијарди евра, али је био присутан велики дефицит у робној размени са српске стране.

"Србија је више увозила него извозила", рекао је Цветковић и додао да у наредном периоду треба да радимо на смањењу тог дефицита.

Амбасадор Аксој је честитао што је Србија постигла још један успех и изабрана за домаћина реномиране међународне изложбе EXPO 2027. Указао је да турске компаније имају искуства у изградњи, јер су и сами били домаћини EXPO у Турској, и истакао њихову спремност да учествују у инфраструктурним пројектима.

Аксој је оценио да постоји простор за унапређење билатералне трговинске и економске сарадње.

Током разговора констатовано је да су билатерални економски односи две земље на изузетном нивоу, али да постоји простор за јачање сарадње, посебно на привредном плану.