Мобилна навигација
25. sep 2023.

Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se danas sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem

Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se danas sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem sa kojim je razgovarao o ekonomskim odnosima dve zemlje i novim investicionim projektima.

Cvetković je istakao da ekonomska saradnja dve partnerske zemlje ide uzlaznom putanjom, o čemu svedoči značajan broj turskih investicija u Srbiji.

„Imamo dosta turskih fabrika koje posluju kod nas i očekujemo otvaranje novih, naročito imajući u vidu stabilnu ekonomsku situaciju u Srbiji koja je postala atraktivna destinacija za investitore“, istakao je Cvetković. Dodao je još i da je pored turskih investicija veoma važno što Turska pomaže realizaciju infrastrukturnih projekata.

Prema rečima ministra Cvetkovića, ukupan obim robne razmene Srbije i Turske je u prvih sedam meseci ove godine bio 1,297 milijardi evra, ali je bio prisutan veliki deficit u robnoj razmeni sa srpske strane.

"Srbija je više uvozila nego izvozila", rekao je Cvetković i dodao da u narednom periodu treba da radimo na smanjenju tog deficita.

Ambasador Aksoj je čestitao što je Srbija postigla još jedan uspeh i izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027. Ukazao je da turske kompanije imaju iskustva u izgradnji, jer su i sami bili domaćini EXPO u Turskoj, i istakao njihovu spremnost da učestvuju u infrastrukturnim projektima.

Aksoj je ocenio da postoji prostor za unapređenje bilateralne trgovinske i ekonomske saradnje.

Tokom razgovora konstatovano je da su bilateralni ekonomski odnosi dve zemlje na izuzetnom nivou, ali da postoji prostor za jačanje saradnje, posebno na privrednom planu.