Мобилна навигација
01. јун 2023.

Министар привреде Раде Баста са немачком делагацијом за економију и климатске промене

Делегација Министарства привреде предвођена министром Радетом Бастом и делегација Удружења немачке привреде за Источну Европу састале су се данас у згради Владе Републике Србије како би се размотрили конкретни предлози за унапређење сарадње имајући у виду да је Немачка важан трговински партнер наше земље.

Једна од кључних тема састанка било је питање зелене транзиције.

„Зелена енергија је будућност и у том контексту морамо посматрати наше привредне односе. Енергетска транзиција и енергетски пројекти на локалном и регионалном нивоу, као и едукација и обука младих од суштинског су значаја за наш привредни развој. Аукција и транспарентност издавања дозволе за обновљиве изворе енергије, као и дефинисање крајњих рокова за покретање изградње обновљивих извора нешто је о чему морамо водити рачуна. Сматрам да је у склопу зелене транзиције веома важно да се разговара и о могућности укидања мораторијума на изградњу нуклеарних електрана у Србији“, истакао је министар Баста.

Потом се осврнуо и на енергетску диверзификацију као један од предуслова за унапређење привредног амбијента у Србији.

„Желим да истакнем да се као министар привреде и као неко ко долази из енергетског сектора залажем за наставак зелене транзиције и енергетску диверзификацију јер не можемо да дозволимо монопол у овој области. Радна посета ваше делегације представља значајан корак у правцу даљег развоја наших билатералних економских односа“, навео је министар Баста.

Упркос кризи, додао је министар Баста, Србија је успела да сачува стабилност своје економије и поверење инвеститора.

„Улажемо велике напоре како би Србија остварила видљиве резултате у трансформацији и развоју привреде, побољшању пословног амбијента и квалитета живота грађана. Наш пут је јасан, а то је Европска унија. ЕУ је први и највећи трговински партнер Србије који чини више од 60 одсто укупне робне размене Србије“, казао је Баста.

Делегација Удружења немачке привреде за Источну Европу захвалила се министру Басти на подршци коју Србија пружа када је реч о новим инвестицијама.

Представници немачких компанија које послују у Србији на овом састанку истакли су да планирају повећање обима пословања и броја радних места.