Мобилна навигација
01. jun 2023.

Ministar privrede Rade Basta sa nemačkom delagacijom za ekonomiju i klimatske promene

Delegacija Ministarstva privrede predvođena ministrom Radetom Bastom i delegacija Udruženja nemačke privrede za Istočnu Evropu sastale su se danas u zgradi Vlade Republike Srbije kako bi se razmotrili konkretni predlozi za unapređenje saradnje imajući u vidu da je Nemačka važan trgovinski partner naše zemlje.

Jedna od ključnih tema sastanka bilo je pitanje zelene tranzicije.

„Zelena energija je budućnost i u tom kontekstu moramo posmatrati naše privredne odnose. Energetska tranzicija i energetski projekti na lokalnom i regionalnom nivou, kao i edukacija i obuka mladih od suštinskog su značaja za naš privredni razvoj. Aukcija i transparentnost izdavanja dozvole za obnovljive izvore energije, kao i definisanje krajnjih rokova za pokretanje izgradnje obnovljivih izvora nešto je o čemu moramo voditi računa. Smatram da je u sklopu zelene tranzicije veoma važno da se razgovara i o mogućnosti ukidanja moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji“, istakao je ministar Basta.

Potom se osvrnuo i na energetsku diverzifikaciju kao jedan od preduslova za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji.

„Želim da istaknem da se kao ministar privrede i kao neko ko dolazi iz energetskog sektora zalažem za nastavak zelene tranzicije i energetsku diverzifikaciju jer ne možemo da dozvolimo monopol u ovoj oblasti. Radna poseta vaše delegacije predstavlja značajan korak u pravcu daljeg razvoja naših bilateralnih ekonomskih odnosa“, naveo je ministar Basta.

Uprkos krizi, dodao je ministar Basta, Srbija je uspela da sačuva stabilnost svoje ekonomije i poverenje investitora.

„Ulažemo velike napore kako bi Srbija ostvarila vidljive rezultate u transformaciji i razvoju privrede, poboljšanju poslovnog ambijenta i kvaliteta života građana. Naš put je jasan, a to je Evropska unija. EU je prvi i najveći trgovinski partner Srbije koji čini više od 60 odsto ukupne robne razmene Srbije“, kazao je Basta.

Delegacija Udruženja nemačke privrede za Istočnu Evropu zahvalila se ministru Basti na podršci koju Srbija pruža kada je reč o novim investicijama.

Predstavnici nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji na ovom sastanku istakli su da planiraju povećanje obima poslovanja i broja radnih mesta.