Мобилна навигација
30. мај 2023.

Министар Баста саслушао проблеме радника ХИП Петрохемије и лично се заложио за њихово решавање

Министар привреде Раде Баста обишао је данас ХИП Петрохемију и разговарао са радницима о њиховим проблемима који се тичу корекције и повећања зарада.

Радници су замолили министра Басту да пренесе челницима НИС-а да не одустају од својих захтева и траже да им се изађе у сусрет.

Министар привреде Раде Баста лично се заложио за решавање проблема запослених у "Петрохемији" и у више наврата указао је на неопходност очувања радних места, посебно у садашњим тешким и изазовним временима.

Преговори се настављају, а министар Баста је изразио наду да ће радници и њихове породице ускоро доћи до адекватног решења.

Подсетимо, Министарство привреде у име Владе Републике Србије, компаније НИС и ХИП Петрохемије потписали су 2021. године Уговор о стратешком партнерству којим је предвиђено да на крају реализације тог процеса Петрохемија коначно и административно и формално-правно постане 90 одсто власништво НИС-а.

"Петрохемијом" управљају држава Србија, као већински власник са нешто мање од 80 одсто капитала, и Нафтна индустрија Србије (НИС) у чијој је својини 20,86 одсто акција.

Имајући у виду да је анексиран Уговор о стратешком партнерству којим је одложен рок коначног затварања трансакције, репрезентативни синдикати су се обратили са захтевом за корекцију  и повећање зарада.