Мобилна навигација
30. maj 2023.

Ministar Basta saslušao probleme radnika HIP Petrohemije i lično se založio za njihovo rešavanje

Ministar privrede Rade Basta obišao je danas HIP Petrohemiju i razgovarao sa radnicima o njihovim problemima koji se tiču korekcije i povećanja zarada.

Radnici su zamolili ministra Bastu da prenese čelnicima NIS-a da ne odustaju od svojih zahteva i traže da im se izađe u susret.

Ministar privrede Rade Basta lično se založio za rešavanje problema zaposlenih u "Petrohemiji" i u više navrata ukazao je na neophodnost očuvanja radnih mesta, posebno u sadašnjim teškim i izazovnim vremenima.

Pregovori se nastavljaju, a ministar Basta je izrazio nadu da će radnici i njihove porodice uskoro doći do adekvatnog rešenja.

Podsetimo, Ministarstvo privrede u ime Vlade Republike Srbije, kompanije NIS i HIP Petrohemije potpisali su 2021. godine Ugovor o strateškom partnerstvu kojim je predviđeno da na kraju realizacije tog procesa Petrohemija konačno i administrativno i formalno-pravno postane 90 odsto vlasništvo NIS-a.

"Petrohemijom" upravljaju država Srbija, kao većinski vlasnik sa nešto manje od 80 odsto kapitala, i Naftna industrija Srbije (NIS) u čijoj je svojini 20,86 odsto akcija.

Imajući u vidu da je aneksiran Ugovor o strateškom partnerstvu kojim je odložen rok konačnog zatvaranja transakcije, reprezentativni sindikati su se obratili sa zahtevom za korekciju  i povećanje zarada.