Мобилна навигација
29. мај 2023.

Министар Баста са француским амбасадором: Чланство у ЕУ нема алтернативу, интерес Србије ми је на првом месту

Министар привреде Раде Баста и француски амбасадор у Србији Пјер Хумберт Кошар састали су се како би разговарали о унапређењу привредне сарадње и пројектима јавно-приватног партнерства.

Билатерални односи између Србије и Француске традиционално су блиски и пријатељски и бележе стални напредак, истакао је министар Баста, а највећи потенцијали за сарадњу су у областима енергетике, пољопривреде и саобраћаја.

Министар Баста је поновио да чланство Србије у Европској унији нема алтернативу.

„Мој фокус је привреда и бољитак за грађане Републике Србије, а с тим у вези и владавина права, борба против насиља и корупције. Желим да истакнем да је питање енергетске диверзификације суштинско питање за привредни напредак Србије. Интереси Србије су ми на првом месту“, казао је Баста.

Додао је и да у Србији послује више од 100 француских компанија које запошљавају велики број радника.

„Постоји велики простор за даље унапређење сарадње. Надам се да ће овај састанак бити иницијална каписла за разматрање нових инвестиционих могућности како би се наша свеукупна сарадња подигла на још већи ниво“, подвукао је министар Баста.

Како је навео, изградња постројења за прераду комуналног отпада и производњу електричне енергије, као и пројекат изградње метроа у Београду додатно ће учврстити наше пријатељске односе.

Амбасадор Француске је током овог састанка подвукао да би успех ових инвестиција могао да подстакне друга француска предузећа да се ангажују у Србији, посебно у области заштите животне средине и прераде отпадних вода.