Мобилна навигација
29. maj 2023.

Ministar Basta sa francuskim ambasadorom: Članstvo u EU nema alternativu, interes Srbije mi je na prvom mestu

Ministar privrede Rade Basta i francuski ambasador u Srbiji Pjer Humbert Košar sastali su se kako bi razgovarali o unapređenju privredne saradnje i projektima javno-privatnog partnerstva.

Bilateralni odnosi između Srbije i Francuske tradicionalno su bliski i prijateljski i beleže stalni napredak, istakao je ministar Basta, a najveći potencijali za saradnju su u oblastima energetike, poljoprivrede i saobraćaja.

Ministar Basta je ponovio da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu.

„Moj fokus je privreda i boljitak za građane Republike Srbije, a s tim u vezi i vladavina prava, borba protiv nasilja i korupcije. Želim da istaknem da je pitanje energetske diverzifikacije suštinsko pitanje za privredni napredak Srbije. Interesi Srbije su mi na prvom mestu“, kazao je Basta.

Dodao je i da u Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju veliki broj radnika.

„Postoji veliki prostor za dalje unapređenje saradnje. Nadam se da će ovaj sastanak biti inicijalna kapisla za razmatranje novih investicionih mogućnosti kako bi se naša sveukupna saradnja podigla na još veći nivo“, podvukao je ministar Basta.

Kako je naveo, izgradnja postrojenja za preradu komunalnog otpada i proizvodnju električne energije, kao i projekat izgradnje metroa u Beogradu dodatno će učvrstiti naše prijateljske odnose.

Ambasador Francuske je tokom ovog sastanka podvukao da bi uspeh ovih investicija mogao da podstakne druga francuska preduzeća da se angažuju u Srbiji, posebno u oblasti zaštite životne sredine i prerade otpadnih voda.