Мобилна навигација
03. дец 2022.

Баста: Друштво је стабилно онда када бринемо о свим грађанима

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, Министарство привреде подсећа на важност 3А српског знака усаглашености, који гарантује да је лична заштитна и медицинска опрема коју користе особе са инвалидитетом, усаглашена са техничким захтевима, ефикасна и нешкодљива за употребу.

Министар привреде Раде Баста истиче да је друштво стабилно онда када бринемо о свим грађанима.

„Сваког дана обраћамо пажњу на наше суграђане који имају неки степен инвалидитета, а данас смо најгласнији. Особама са инвалидитетом треба помоћи пре свега по питању безбедности производа које користе. Производи морају да буду прилагођени разним степенима инвалидитета и прописно означени. Особе са инвалидитетом нису бирале ситуацију у којој се налазе и зато је хумано помоћи и несебично разговарати на ту тему како бисмо уложили више енергије на ствари које омогућавају пре свега живот без препрека“, поручује Баста.

У складу са тим потребно је да ортопедска помагала, опрема за заштиту вида и слуха, специјална обућа и други производи, који помажу и олакшавају живот особама са инвалидитетом, имају српски знак усаглашености како би били безбедни за употребу.

Означавање медицинских средстава може се вршити и помоћу европског знака усаглашености (СЕ знак).

Помоћник министра привреде, Никола Витас, који је задужен за квалитет и безбедност производа, каже да је на свима нама да олакшамо живот особама са инвалидитетом.

„Свакодневно радимо на подизању безбедности производа на виши ниво, а посебно оних који директно утичу на квалитет живота грађана. Управо зато, данас подсећамо јавност на значај примене 3А знак који гарантује безбедност“, подвлачи Витас.