Мобилна навигација
03. dec 2022.

Basta: Društvo je stabilno onda kada brinemo o svim građanima

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Ministarstvo privrede podseća na važnost 3A srpskog znaka usaglašenosti, koji garantuje da je lična zaštitna i medicinska oprema koju koriste osobe sa invaliditetom, usaglašena sa tehničkim zahtevima, efikasna i neškodljiva za upotrebu.

Ministar privrede Rade Basta ističe da je društvo stabilno onda kada brinemo o svim građanima.

„Svakog dana obraćamo pažnju na naše sugrađane koji imaju neki stepen invaliditeta, a danas smo najglasniji. Osobama sa invaliditetom treba pomoći pre svega po pitanju bezbednosti proizvoda koje koriste. Proizvodi moraju da budu prilagođeni raznim stepenima invaliditeta i propisno označeni. Osobe sa invaliditetom nisu birale situaciju u kojoj se nalaze i zato je humano pomoći i nesebično razgovarati na tu temu kako bismo uložili više energije na stvari koje omogućavaju pre svega život bez prepreka“, poručuje Basta.

U skladu sa tim potrebno je da ortopedska pomagala, oprema za zaštitu vida i sluha, specijalna obuća i drugi proizvodi, koji pomažu i olakšavaju život osobama sa invaliditetom, imaju srpski znak usaglašenosti kako bi bili bezbedni za upotrebu.

Označavanje medicinskih sredstava može se vršiti i pomoću evropskog znaka usaglašenosti (SE znak).

Pomoćnik ministra privrede, Nikola Vitas, koji je zadužen za kvalitet i bezbednost proizvoda, kaže da je na svima nama da olakšamo život osobama sa invaliditetom.

„Svakodnevno radimo na podizanju bezbednosti proizvoda na viši nivo, a posebno onih koji direktno utiču na kvalitet života građana. Upravo zato, danas podsećamo javnost na značaj primene 3A znak koji garantuje bezbednost“, podvlači Vitas.