Мобилна навигација
29. нов 2022.

Конференција „Женско предузетништво-развојна шанса Србије“

Поводом обележавања Међународног дана предузетница, Сектор предузетништва Привредне коморе Србије организовао је Конференцију под називом „ЖЕНСКО ПРЕДУЗЕТНИШТВО - РАЗВОЈНА ШАНСА СРБИЈЕ“ , а учесницима се обратила руководилац групе у Сектору малих и средњих предузећа Министарства привреде Александра Вучетић.

Према њеним речима, жене предузетнице представљају значајан сегмент наше привреде и чине четвртину укупног броја привредника у Србији.

Како је навела, до краја новембра 2021. године, у укупном броју активних привредних друштава и предузетника у Србији, женска предузећа чинила су 35,8 одсто, истакала је Вучетић.

„Препознајући значај овог сегмента привреде и неопходност да се подстакне његов даљи развој, Министарство привреде од 2021. године спроводи посебан програм финансијске подршке намењен женама предузетницама и младима који су у почетној фази пословања али и онима који тек желе да отпочну своје пословање. Програм подржава широку лепезу услужних и производних делатности и представља комбинацију бесповратних средстава из буџета и повољног кредита Фонда за развој“, нагласила је представница Министарства привреде.

Она је истакла да је у периоду 2015-2022. године, по свим програмима подршке, подржано 1.346 жена са око две милијарде динара, а да је укупна вредност инвестиције износила око 8,8 милијарди динара.

Вучетић је најавила да Министарство привреде планира да спроводи Програм подршке женама предузетницама и младима и у 2023. години.

Нагласила бих да министар привреде Раде Баста препознаје значај овог сектора и у плану је да 2023. година буде још више посвећена развоју женског предузетништва. У 2023. години биће донета и нова стратегија за МСПП кроз коју ће се спроводити и мере подршке женском предузетништву“, закључила је Вучетић.

Директорка Сектора предузетништва Привредне коморе Србије (ПКС) Бранислава Симанић изјавила је да, према подацима којима располаже ПКС, свака трећа жена у Србији сматра да и даље постоје неједнаки услови за пословање мушкараца и жена када је предузетништво у Србији у питању.

"Наш циљ је да у будућности не говоримо више о мушком и женском предузетништву већ само о предузетништву. Морам да кажем да је много тога урађено. Министарство привреде је најавило за следећу годину још снажнију подршку женама предузетницама под називом 'Жене су закон'. Радићемо на изједначавању права предузетница када је породиљско одсуство у питању", рекла је Симанић.