Мобилна навигација
29. nov 2022.

Konferencija „Žensko preduzetništvo-razvojna šansa Srbije“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana preduzetnica, Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije organizovao je Konferenciju pod nazivom „ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO - RAZVOJNA ŠANSA SRBIJE“ , a učesnicima se obratila rukovodilac grupe u Sektoru malih i srednjih preduzeća Ministarstva privrede Aleksandra Vučetić.

Prema njenim rečima, žene preduzetnice predstavljaju značajan segment naše privrede i čine četvrtinu ukupnog broja privrednika u Srbiji.

Kako je navela, do kraja novembra 2021. godine, u ukupnom broju aktivnih privrednih društava i preduzetnika u Srbiji, ženska preduzeća činila su 35,8 odsto, istakala je Vučetić.

„Prepoznajući značaj ovog segmenta privrede i neophodnost da se podstakne njegov dalji razvoj, Ministarstvo privrede od 2021. godine sprovodi poseban program finansijske podrške namenjen ženama preduzetnicama i mladima koji su u početnoj fazi poslovanja ali i onima koji tek žele da otpočnu svoje poslovanje. Program podržava široku lepezu uslužnih i proizvodnih delatnosti i predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnog kredita Fonda za razvoj“, naglasila je predstavnica Ministarstva privrede.

Ona je istakla da je u periodu 2015-2022. godine, po svim programima podrške, podržano 1.346 žena sa oko dve milijarde dinara, a da je ukupna vrednost investicije iznosila oko 8,8 milijardi dinara.

Vučetić je najavila da Ministarstvo privrede planira da sprovodi Program podrške ženama preduzetnicama i mladima i u 2023. godini.

Naglasila bih da ministar privrede Rade Basta prepoznaje značaj ovog sektora i u planu je da 2023. godina bude još više posvećena razvoju ženskog preduzetništva. U 2023. godini biće doneta i nova strategija za MSPP kroz koju će se sprovoditi i mere podrške ženskom preduzetništvu“, zaključila je Vučetić.

Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić izjavila je da, prema podacima kojima raspolaže PKS, svaka treća žena u Srbiji smatra da i dalje postoje nejednaki uslovi za poslovanje muškaraca i žena kada je preduzetništvo u Srbiji u pitanju.

"Naš cilj je da u budućnosti ne govorimo više o muškom i ženskom preduzetništvu već samo o preduzetništvu. Moram da kažem da je mnogo toga urađeno. Ministarstvo privrede je najavilo za sledeću godinu još snažniju podršku ženama preduzetnicama pod nazivom 'Žene su zakon'. Radićemo na izjednačavanju prava preduzetnica kada je porodiljsko odsustvo u pitanju", rekla je Simanić.