Мобилна навигација
23. мар 2022.

Подршка развоју циркуларне економије

Помоћник министра привреде, Драган Угрчић, учествовао је на Конференцији „Циркуларна економија, запошљавање и дигитализација у светлу Конференције о будућности Европе“, која је данас одржана у Привредној комори Србије (ПКС).

На експертском панелу „Циркуларна економија и запошљавање“, Драган Угрчић је представио најзначајније активности које Министарство привреде предузима у трансформацији српске индустрије са линеарног на циркуларни модел пословања.

Овакав приступ је примењен у Стратегији индустријске политике Републике Србије од 2021. до 2030. године и акционом плану за њено спровођење за период од 2021. до 2023. године, који је Влада Републике Србије усвојила на предлог Министарства привреде, чији је кључни циљ повећање конкурентности индустрије Републике Србије.

У области циркуларне економије, наведени акциони план предвиђа најпре сет промотивних активности, у циљу подизања свести о значају циркуларне економије, а затим и организацију едукативних активности привредних субјеката, да на што ефикаснији начин примене таква решења у пракси. „Оперативни документ за реализацију ових активности представља Програм подршке развоју циркуларне економије, који је Влада усвојила у септембру 2021. године, а који спроводи Министарство привреде у сарадњи са Привредном комором Србије“, навео је Угрчић.

Угрчић је подвукао да значај циркуларне економије Министарство привреде препознаје као потребу за достизањем циљева одрживог развоја, у смислу да је важно повећање производње, запослености и привредног раста, али да је исто толико важна и зелена компонента, односно здрава животна средина. „Циркуларну економију видимо и као развојну шансу, која ће кроз иновативне пројекте допринети креирању нових радних места, уштеди у производном процесу и повећању ефикасности. Овде пре свега мислимо на повезивање и синергију процеса дигитализације привреде и циркуларне економије“, закључио је Угрчић.

Министарство за европске интеграције организовало је ову конференцију, коју је отворила министарка Јадранка Јоксимовић, а у уводном панелу учесницима су се обратили амбасадор Француске, Пјер Кошар, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, координатор Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић и директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС Михаило Весовић.