Мобилна навигација
20. мар 2024.

Министар привреде у Влади Републике Србије Слободан Цветковић састао се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда, коју је предводио Донал Мекгетиган, шеф мисије.

Министар Цветковић је истакао да је Влада Републике Србије посвећена реформи привредних друштава у власништву Србије и повећању користи од државног власништва за земљу и грађане. 

„Један од циљева Закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије је оснаживање, корпоративизација и боље управљање државним предузећима са намером остваривања бољих пословних резултата. Овим законом је прописано да ће Министарство привреде бити орган државне управе који обавља централизовану власничку функцију, сходно најбољој пракси у развијеним тржишним привредама“, рекао је министар Цветковић истичући да ће адекватна имплементација овог закона почети у предвиђеном року, а то је септембар ове године. 

На тему страних директних инвестиција (СДИ) министар Цветковић је указао да су оне стабилне, да је прошле године био прилив новца у износу од 4,5 милијарди евра. 

„Ако стабилном приливу СДИ додамо и план који је недавно представио председник Србије „Скок у будућност“, који подразумева улагања од 18 милијарди евра у инфраструктуру и предстојећу специјализовану светску изложбу ЕКСПО 2027, све то представља велики замајац за даљи и јачи економски развој наше земље. Уз то имамо очувану макроекономску, финансијску и енергетску стабилност, као и квалитетну и добро образовану радну снагу. Све то су изузетни потенцијали за свеобухватни напредак Србије“, рекао је Цветковић.