Мобилна навигација
23. јан 2024.

Министар привреде Слободан Цветковић у радној посети Ваљаоници бакра Севојнo

Министар привреде у Влади Србије Слободан Цветковић обишао је данас Ваљаоницу бакра Севојно и том приликом разговарао са руководством ове компаније о пословању фабрике, набавци сировина из РТБ Бор, плановима за постављање соларне електране и уређењу тржишта секундарних сировина.

Након обиласка производње Ваљаонице бакра Севојно, министар привреде је изјавио да је државни интерес, да се поред нових инвестиција, подрже и предузећа која већ послују, како би она ширила своја пословања и запошљавала још већи број радника. 

„Кључни принципи и поставка рада Министарства привреде везани су за мере која кондиционирају мала и средња предузећа и субвенције за довођење директних страних и домаћих инвестиција. Битно је и да подржимо привредне субјекте који су годинама нека врста стожера привредног развоја Републике Србије, као што је Ваљаоница бакра Севојно, која запошљава око 1.200 радника. Важно је за нашу привреду и то да се из Србије не извозе само сировине, већ полупроизводи или финални производи. Дакле, битно је да се што више производних процеса одвија код нас, јер се тиме повећава укупни бруто домаћи производ“, рекао је Цветковић.

Министар привреде је истакао да је Ваљаоница бакра Севојно изузетно озбиљна компанија, јер је обилазећи производњу уочио да има и елементе циркуларне привреде.

„Похвално је и што фабрика има постројења за прераду отпадних вода, добре услове за рад и што је у плану увођење соралне електране, којом ће се уштедети електрична енергија, будући да је велики потрошач струје. Такође, чак око 87 посто производа Ваљаонице је извозног карактера, што значи да долази свеж новац у буџет Републике Србије, а осим тога компанија годишње уплати око 18 милиона евра пореза“, рекао је министар Цветковић.

Већински власник Ваљаонице бакра Севојно Деско Никитовић је казао да је министра Цветковића упознао са детаљима пословања компаније и разговарао о новим пројектима и запошљавању педесет радника.

Ваљаоница бакра Севојно је међу водећима у источној Европи у производњи и пласману производа од бакра и легура бакра.