Мобилна навигација
07. сеп 2023.

Министар Цветковић учествовао на конференцији „Дан Америке у Београду“

Министар привреде Слободан Цветковић учествовао је данас на конференцији "Дан Америке у Београду", у оквиру панела "Српско - америчке привредне везе" и том приликом говорио о даљем развоју привредних односа Србије и САД.

“Јачање међудржавне економске сарадње Србије и Сједињених Америчких Држава доприноси и унапређењу политичких односа двеју држава. У прилог томе говоре бројке према којима у Србији тренутно послује 620 америчких компанија, које су инвестирале преко 4,5 милијарди долара у српску привреду и запошљавају око 30.000 наших радника“ – рекао је Цветковић.

“Србија је на путу ка Европској унији и тежи ка чланству у Светској трговинској организацији, којим ће бити корак ближе ка постизању и остваривању квалитетнијих и темељнијих оквира сарадње са САД у области трговине”- навео је Цветковић. Као приоритетне циљеве које је неопходно реализовати у блиској будућности, навео је преговарање о што скоријем враћању српских производа у преференцијални тарифни систем САД и потписивање споразума о одсуству двоструког опорезивања. “На овај начин би се остварили вишеструки бенефити за обе државе” - нагласио је Цветковић.

На крају обраћања министар Цветковић указао је да је Србија стабилно и веома привлачно пословно подручје и да се њен потенцијал огледа и у чињеници да су инвестиционе активности подржали политичка и економска стабилност, доступност висококвалификоване радне снаге, као и споразуми о слободној трговини са напредним тржиштима, као што су ЕУ, ЦЕФТА, Кинa, Русијa и Турскa.