Мобилна навигација
27. мар 2024.

Министар Цветковић обишао Институт Михајло Пупин:

САРАДЊОМ ПРИВРЕДЕ И НАУКЕ КА ГЛОБАЛНОЈ И КОНКУРЕНТНИЈОЈ ЕКОНОМИЈИ

„Научни допринос и технолошки напредак могу бити додатни подстицај за домаће и стране инвестиције. Привреда мора да осети бенефите савремених достигнућа и схвати да захваљујући томе може добити компаративну предност, како на локалном, регионалном, тако и на глобалном тржишту“ изјавио је министар привреде Слободан Цветковић данас након обиласка Института „Михајло Пупин“ у Београду.

Министар је у разговору са директором Института др Николом Томашевић рекао да наука може да пружи велики допринос привреди.

„Научни институти могу да имају озбиљан импакт на привреду. Сада се дешавају могућности цивилизацијског искорака, а са новим достигнућима можемо пронаћи најсавременија технолошка решења. Ми из привреде имамо утисак да је наука, глобално гледајући, отишла далеко, а да привреда не користи до краја све могуће технолошке потенцијале. Сада смо у историјском тренутку у ком се практично мењају концепти одређених технологија. Српска привреда са оваквим озбиљним научним институтима, научно-технолошким парковима и БИО4 кaмпусом, може доћи у позицију да глобалном тржишту понуди нова достигнућа. Захваљујући томе би могли, као што је председник Србије казао, да направимо не корак већ скок у будућност“, рекао је министар Цветковић 

Министар привреде је истакао да ће технолошке иновације бити и део понуде инвеститорима, подсећајући да је Србија најатрактивнија дестинација за инвестиције на Балкану.

Генерални директор Института „Михајло Пупин“ Никола Томашевић истакао је да је сарадња са Министарством привреде од великог значаја за комерцијализацију научно – истраживачких резултата.

Институт „Михајло Пупин“ као највећи институт на пољу примене информационо-комуникационих технологија, који је и водећа научноистраживачка и привредна организација у Србији, има 500 запослених од којих је 350 научника, истраживача и инжењера.