Мобилна навигација
30. јан 2024.

Министар Цветковић и Габриел Eскобар у Вашингтону: EXPO 2027 шанса за јачање економских веза Србије и САД

Вашингтон, 29. јануар 2024. године 

Министар привреде у Влади Републике Србије Слободан Цветковић и председник Kонгреса срспко-америчког пријатељства Владимир Маринковић, сусрели су се данас у Вашингтону са помоћником заменика државног секретара Габриелом Ескобаром.

На састанку се разговарало о унапређењу привредне сарадње две земље и стварању још бољег амбијента за улагање у Релублици Србији, која је постала својеврсни инвестициони хаб региона.

Говорило се и о потенцијалном присуству српских привредника, једном од најзначајнијих сајмова који се у јуну одржава у Вашингтону - Select U.S. Министар Цветковић је изразио отвореност Србије за још више америчких инвестиција и презентовао пројекте које ће Србија спроводити у наредне три године, са посебним освртом на EXPO 2027. 

Такође се разговарало о даљој подршци иницијативи “Отоврени Балкан” од стране САД, где је Ескобар потврдио потпуну америчку посвећеност том пројекту, који није само економски већ и мировни.

Цветковић је делегирао и питање укидања двоструког опорезивања које оптерећује велике америчке инвеститоре у Србији, а Ескобар је одговорио да ће администрација озбиљно да размотри позитивно решење овог питања.

Цветковић и Маринковић су захвалили Ескобару на великој подршци по питању охрабривања америчких компанија да улажу у Србију, са посебним акцентом на сарадњу у оквиру ИТ сектора и енергетике.