Мобилна навигација
27. мар 2023.

Министар Баста са делегацијом ММФ: Србија остварила напредак у структурним реформама у области привреде

Министар привреде Раде Баста изјавио је данас у разговору са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио Доналд Мекгетиган, да ће Србија наставити са одговорном економском политиком како би српска привреда остала стабилна у периоду непредвиђених светских околности и кризе.

„Србија је на путу ка чланству у Европској унији и свакога дана улаже велике напоре како би остварила видљиве резултате у трансформацији и развоју привреде, инфраструктуре и побољшању пословног амбијента и квалитета живота грађана“, поручио је министар Баста који је изразио задовољство што имају прилику да разговарају о структурним реформама у области привреде.

Министар Баста се осврнуо на реформе које Србија спроводи у економској сфери као што су корпоративно управљање у јавним предузећима, државно власништво над предузећима, приватизација и развојно финансирање.

„У свим овим областима Србија је недвосмислено забележила напредак. Ипак, нисам задовољан како се одвија процес приватизације и стечаја. Морамо много више да радимо на транспарентности и онлајн аукцијама“, поручио је министар Баста и обавестио ММФ о променама на челу Агенције за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) које ће се десити.

Министар Баста је казао да су од велике важности инвестициони и инфраструктурни пројекти због којих је Србија препозната као добар и поуздан партнер, како у Европи, тако и у свету.

„О партнерском односу говори и сарадња Републике Србије и ММФ која се већ дуги низ година развија на обострано задовољство“, подвукао је министар Баста.

Састанку су присуствовали државни секретар Министарства привреде Дарко Митровић, помоћници министра привреде Драган Угрчић и Дубравка Дракулић, као и представници Народне банке Србије, Министарства финансија, Фонда за развој и Агенције за осигурање и финансирање извоза.