Мобилна навигација
16. мај 2023.

Министар Баста на састанку са Маријашином из Економске комисије УН за Европу: Диверзификација енергетских извора је кључ нашег напретка на европском путу

Министар привреде Раде Баста и заменик извршног секретара Економске комисије Уједињених нација (УН) за Европу Дмитриј Маријашин састали су се данас како би разговарали о убрзању привредне сарадње и одрживом развоју.

„Као министар залажем се за развој малих и средњих предузећа и предузетништва јер је то основ развоја српске привреде. Велику пажњу посвећујем питањима родне равноправности и већој заступљености жена у привреди, принципима владавине права, борби против корупције али и диверзификације енергетских извора. То је кључ нашег напретка јер не можемо да дозволимо монопол, посебно када говоримо о енергентима. Већа транспарентност у овом сектору довешће до тога да привредници имају боље услове пословања“, навео је Баста.

Министар је додао да се заједно са својим сарадницима из Министарства привреде свакодневно бори да Србија буде ближа чланству у Европској унији.

„Европски пут Србије је наш приоритет. У том смислу од велике важности су нам инвестициони и инфрастурктурни пројекти због којих је Србија препозната као добар и поуздан партнер у Европи и свету. Упркос кризи, Србија је успела да сачува стабилност своје економије, као и поверење потрошача и инвеститора. У тешким околностима за цео свет успели смо да сачувамо радна места и привредни раст јер делимо заједничке вредности, посвећени смо демократским принципима и тежимо економском повезивању региона“, истакао је Баста.

Маријашин се захвалио министру Басти на гостопримству и додао да је циљ Економске комисије УН за Европу економска интеграција и сарадња међу земљама чланицама кроз одрживи развој и економски просперитет те да ће наставити да постављају норме, стандарде и конвенције за олакшавање међународне сарадње унутар и ван региона.

Састанку је присуствовала и стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб.