Мобилна навигација
12. јан 2024.

Цветковић и Чадеж о новим пројектима подршке развоју српске привреде

Министар привреде у Влади Србије Слободан Цветковић и председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж договорили су данас наставак сарадње на подршци развоју породичних компанија, примени принципа циркуларне економије у компанијама, снажнијој дигитализацији домаћих предузећа и интернационализацији и промоцији њиховог пословања у 2024. години.

Такође, на састанку је договорена сарадња Министарства привреде и ПКС на програму стручног усавршавања из области корпоративног управљања, а у вези са Законом о управљању привредним друштвима у власништву Србије, чија примена почиње у септембру ове године.

Цветковић је истакао да је Привредна комора Србије једна од кључних институција за спровођење привредне политике Владе Републике Србије.

„Разговарали смо о наставку успешне сарадње у области дигитализације и на који начин можемо да подржимо привредне субјекте у усвајању нових знања да постану део дигиталног света. Перципирали смо изазове привреде Републике Србије, тражећи додатне могућности и како би привредницима могли да помогнемо у транзиционом периоду, у поглeду дигитализације, као и изазова везаних за глобалне промене и нова тржишта“ рекао је министар Цветковић.

Чадеж истиче да су у фокусу Министаства и ПКС у наредном периоду пројекти дигитализације предузећа који омогућава Центар за дигиталну трансформацију ПКС, а кроз нове технолошке иновације намењене компанијама како би постале конкуртентне на међународном тржишту.

 „Разговарали смо и о подршци породичним предузећима у Србији имајући у виду да долази до смене генерације у њима и како да им процес корпоративизације учинимо доступнијим и омогућимо им одређене законске олакшице“, рекао је Чадеж.

 На састанку је било речи и о промоцији Програма подстицања развоја предузетништва, учешћу у Програму јединственог тржишта Европске уније и могућностима које могу да остваре српски привредници преко Европске мреже предузетништва.