Мобилна навигација
29. нов 2022.

Баста: Несебична помоћ швајцарским компанијама које желе да улажу у Србију

Министар привреде Раде Баста одржао је данас састанак са амбасадором Швајцарске у Београду Урсом Шмидом.

Билатерални односи су на добром нивоу, сагласили су се саговорници, а Швајцарска је један од најзначајнијих партнера Србије.

Амбасадор је у разговору препознао значај акције „Жене су закон“ коју је покренуо министар Баста, а која има за циљ да оснажи женско предузетништво.

Министар је замолио амбасадора Шмида да пренесе поруку швајцарским инвеститорима о важности пружања подршке женама у Србији при запошљавању.

„Свим швајцарским компанијама које желе да улажу у Србију пружићу несебичну помоћ као министар привреде јер је наш заједнички интерес да та сарадња буде још већа. Административне препреке треба уклонити што пре и унапредити пословни амбијент. Наш рад на унапређењу привредне сарадње биће транспарентан и одговорићемо на сва питања која интересују инвеститоре и раднике“, поручио је Баста и додао да треба обратити пажњу на женско предузетништво.

Амбасадор Швајцарске истакао је да Швајцарска подржава Србију у реформама које спроводи на европском путу и захвалио се министру Басти што намерава да подигне привредну сарадњу две земље на виши ниво.

Како је навео амбасадор Шмид, економски развој Србије води до већег запошљавања грађана и зато је важно подржати женско предузетништво и развој малих и средњих предузећа.

На састанку је било речи и о предстојећим економским изазовима, потенцијалима бањског туризма у Србији, као и о важности примене европских стандарда у области заштите животне средине.

Амбасадор Шмид истакао је важност пројекта РЕЛОФ2 у оквиру којег је развијен софтвер за унапређење надзора над радом јавних предузећа, а који је део уговора о донацији између Министарства привреде и Швајцарског секретаријата за економске послове.

„Јака привреда одлика је јаке државе. Хвала на подршци коју пружате нашој земљи“, закључио је министар Баста.