Мобилна навигација
Elixir Prahovo
02. сеп 2021.

Атанасковић обишла компанију ELIXIR Прахово

Министарка привреде Анђелка Атанасковић обишла је данас компанију ELIXIR Прахово у општини Неготин која у наредном периоду планира да инвестира 150 милиона евра у своје производне капацитете, а у плану је и изградња Хемијско индустријског парка.

„Кроз разговоре са представницима локалних самоуправа и привредницима желимо да видимо са којим се изазовима суочавају и шта је неопходно како би се унапредило пословно окружење и створили још бољи услови, а самим тим и подигао животни стандард свих грађана“, рекла је Атанасковић.

Наводећи да је идеја посета локалним самоуправама и привредницима да се упознају  са програмима подршке Министарства привреде, али и да се покажу примери добре праксе, она је подсетила да је подршка ресора којим руководи усмерена ка унапређењу пословне инфраструктуре, развоју предузетништва и према великим инвестицијама,

Атанасковић је истакла да Министарство привреде интезивно ради на довођењу нових инвеститора и подршци домаћим привредницима, а да је циљ подизање квалитета живота  грађана и подстицај останка младих.

„Србија је данас политички и економски стабилна земља пуна прилика и могућности која је уз лично залагање председника Александра Вучића успела да привуче велики број инвеститора, да отвари фабрике, да обезбеђује радна места за наше грађане широм Србије и на тај начин обезбеди њихов останак у земљи“, рекла је Атанасковић.

Она је подсетила и да је, од како је направљена реформа у области инвестиција, односно од ступања на снагу Закона о улагањима почетком 2016-те до данас, закључено 149 уговора о додели средстава подстицаја.

„Анализа додељених подстицаја показује да се подстицаји врате за 15 месеци, а да просечно за период од само пет година пројекти акумулирају, односно врате за 4 пута више средстава од износ подстицаја који су им дати. Све остало, дакле сав остали период јесте додатно чиста добит за све нас, и запослене и буџет и друштво у целини”, рекла је Атанасковић.

Министарка је поновила и да разлике у третману домаћих и страних инвеститора не постоје јер су за све пројекте било да их реализује домаћи, било страни инвеститор, правила иста и уређена су постојећим Уредбама Владе Србије

 Председник општине Владимир Величковић рекао је да му је  част што је министарка посетила Неготин

„Имали смо квалитетан састанак. Разговарали смо о плановима и развоју привреде у Неготину, а посебно је било речи о Хемијско индустријском парку”, рекао је Величковић.

Директор ELIXIR Прахова Љуба Стојчић указао је да је посета министарке знак да је Влада препознала значај те компаније, која се бави производњом фосфорне киселине, вештачких ђубрива и азотних једињења, за развој Србије, а посебно за развој Неготина и околине.

“Упознали смо министарку са досадашњим улагањима и будућим плановима. Предочили смо јој развојне идеје за будућих пет година, а посебан акценат смо ставили на Хемијско индустрији парк који сматрамо да је  будућност развоја компаније и Неготинске крајине“, рекао је Стојчић.

Министарка Атанасковић је током посете Неготину обишла и предузеће за производњу металних производа и трговину на велико и мало Спајић које, како је истакла, извози више од 90 одсто својих производа.

Директор компаније Зоран Спајић рекао је да им значи посета министарке јер она представља  подршку Министарства привреде и Владе Србије која ради веома добар посао.

Према његовим речима, захваљујући Влади, Србија се данас гради и развија.