Мобилна навигација
28. jul 2022.

Državni sekretar Dragan Stevanović za Dnevnik RTS-a o unapređenju efikasnosti stečajnih postupaka

Neki stečajni postupci traju više od dve decenije, a razlog su obično nerešeni imovinsko-pravni odnosi. O unapređenju efikasnosti stečajnih postupaka za RTS je govorio Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

"Jako je teško utvrditi deo neke imovine koja je bila društvena ili, kako mi to žargonski kažemo, svačija i ničija, čija je, ne postoje dokazi, tereti sticanja kako se to već kaže, tako da razlozi za trajanje ovih postupaka zaista jesu objektivni. Na drugom mestu je restitucija koja je opet nasleđe nekog vremena koje je iza nas. Postoje i subjektivni razlozi kada neko ko je akter stečajnog postupka kaže 'ne moram to danas, to ću sutra'", rekao je Dragan Stevanović.

Zakon o stečaju je više puta menjan, pa su sada stečajni postupci efikasniji.

"Po prvom zakonu iz 2009. godine prosečna dužina trajanja stečaja bila je oko četiri godine, danas je godina i devet meseci. Mislim da smo u poslednje četiri godine smanjili broj stečajeva, rešili više od 150 stečajeva, zatvoreni su, imovina je prodata. Četiri milijarde se slilo direktno u budžet Srbije, a preko trideset milijardi su uzeli poverioci zbog kojih je taj postupak stečaja i vođen", istakao je Dragan Stevanović.

U planu su nove izmene zakona kako bi se dodatno unapredila prava i obaveze stečajnih upravnika i poverilaca, kao i transparentnost samih postupaka.