Мобилна навигација
27. apr 2022.

Veliki interes domaćih privrednika

Za samo pet meseci primene programa za unapređenje grana od značaja za ravnomerni lokalni i regionalni razvoj u Republici Srbiji, interes za učešće u projektima dodatnog zapošljavanja i sufinansiranja Ministarstva privrede, pokazalo je 45 malih i srednjih privrednih društava koja posluju u proizvodnom sektoru, eko turizmu i u oblasti prehrambene industrije.

Do sada, na osnovu dostavljenih urednih prijava potpisano je 26 ugovora o dodeli sredstava, a pravo da se prijave imaju privredna društva sa najmanje 10 zaposlenih na neodređeno vreme, koja investiraju najmanje 500.000 evra.

Ukupna investiciona vrednost 26 ugovora je preko 31 milion evra, od čega podrška Ministarstva iznosi devet miliona evra. Investicije će obezbediti održanje 2.900 radnika (ulagači se obavezuju da u ugovorenom periodu neće otpuštati radnike), kao i upošljavanje novih 295 radnika, što je ukupno 3.195 zaposlenih.

Investicije u opremu, mašine i proizvodne linije, doprineće povećanju vrednosti i obima prometa proizvoda, s tim u vezi, znatnom širenju lanaca domaćih dobavljača i povećanju broja domaćih prerađivača i proizvođača, modernizaciji i unapređenju tehnoloških procesa, kao i održivosti i daljem unapređenju životnog standarda.

U okviru 26 investicionih projekata vrše se direktna ulaganja u cilju proširenja poslovnih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese, odnosno unapređenja usluga u oblasti eko turizma.

Realizacija traje najviše 12 meseci od dana podnošenja uredne prijave projekta, a ulagači su u obavezi da nakon realizacije, u periodu koji traje najmanje tri godine, održavaju ukupan broj zaposlenih, kao i da ne otuđuju opremu koja je predmet ulaganja.

Realizacija programa, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, nastavlja se ove, kao i u narednim godinama.