Мобилна навигација
08. okt 2021.

Stevanović i Sulik: Mešovita komisija - snažan podstrek u pravcu jačanja privredne saradnje  

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović razgovarao je danas sa potpredsednikom Vlade i ministrom privrede Slovačke Republike Rihardom Sulikom o unapređenju ekonomskih odnosa, a posebna tema bilo je održavanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje.

Sagovornici su se složili da će predstojeće zasedanje Mešovite komisije koje je planirano da se održi početkom novembra 2021. godine u Bratislavi, a kojom sa srpske strane kopredsedava ministarka privrede Anđelka Atanasković, biti snažan podstrek u pravcu jačanja privredne saradnje Srbije i Slovačke.

Takođe, paralelno sa održavanjem zasedanja Mešovite komisije dogovoreno je i održavanje Poslovnog foruma sa učešćem privrednika iz obe zemlje koji će imati priliku da dogovore konkretne projekte sa odgovarajućim partnerima.

Stevanović je istakao da je ekonomska saradnja između Srbije i Slovačke prvenstveno bazirana na robnoj razmeni čiji je obim povećan poslednjih godina.

„Kao jedan od načina za povećanje robne razmene vidimo i diverzifikaciju izvoza, za šta postoji dosta prostora“, rekao je Stevanović.

 

Na sastanku su definisane i oblasti u kojima postoji potencijal za saradnju kao što su energetika, digitalizacija, inovacije, saobraćaj, automobilska industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija i zaštita životne sredine.

 

Sulik je istakao da Slovačka  daje visok prioritet predstojećem zasedanju Mešovite komisije imajući u vidu pojačan interes za pozicioniranje slovačkih investitora na tržištu RS, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).