Мобилна навигација
Dragan Stevanović
17. sep 2021.

Stevanović i Parhomčik o intenziviranju privredne saradnje Srbije i Belorusije

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i ministar industrije Republike Belorusije Pjotr Parhomčik razgovarali su danas o mogućnostima inteziviranja privredne saradnje.

Stevanović je istakao da su bilateralni odnosi između Srbije i Belorusije razvijeni, tradicionalno prijateljski, ali da postoji prostor za unapređenje saradnje, posebno na trgovinsko-ekonomskom planu.

On je podsetio da je Srbija u 2020. godini imala najniži pad ekonomije u odnosu na celu Evropu, oko 1 odsto, a da su projekcije da će realni BDP u tekućoj godini dostići rast od oko šest odsto. Dodao je i da je Srbija lider u dovođenju stranih investicija, a da to pokazuje i podatak da je 60 odsto stranih direktnih investicija na nivou regiona Zapadnog Balkana locirano u našoj zemlji.

„To su podaci koji mogu da ohrabre vašu stranu da posluje i investira u Srbiji koja je danas u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu stabilna zemlja sa međunarodnim kredibilitetom“, rekao je Stevanović.

Parhomčik je istakao da je delegacija koju predvodi posetila Srbiju uoči Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu gde će privrednici iz Belorusije predstaviti svoje potencijale i mogućnosti za saradnju, a Stevanović im je poželeo uspeha tokom predstavljanja uz uverenje da će na sajmu sklopiti dobre poslove.

Sagovornici su izrazili uverenje da će se stabilni temelji naših bilateralnih odnosa, još više iskoristiti u narednom periodu, naročito na privrednom planu.