Мобилна навигација
24. okt 2021.

Pregovaračko Poglavlje 6 u okviru Klastera 2 najbolje ocenjeno u Izveštaju EK

Povodom objavljivanja godišnjeg Izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u procesu pristupanja EU, Ministarstvo privrede, koje koordinira rad pregovaračkih grupa u okviru Klastera 2 – Unutrašnje tržište, sa zadovoljstvom konstatuje da je u Izveštaju prepoznat veliki napredak koji je postignut u većini pregovaračkih poglavlja koje čine ovaj klaster, a koji je od presudne važnosti za pripreme Srbije za ispunjavanje zahteva unutrašnjeg tržišta EU i veoma je važan za moguće mere rane integracije i razvoj Zajedničkog regionalnog tržišta.

U Izveštaju se navodi da je napredak, pre svega, postignut u usklađivanju zakonodavstva u oblasti prava privrednih društava (Poglavlje 6), slobodi kretanja radnika (Poglavlje 2) i prava poslovnog nastanjivanja i slobodi pružanja usluga (Poglavlje 3).

Posebno želimo da ukažemo da je Poglavlje 6, čijim radom rukovodi Ministarstvo privrede, po drugi put uzastopno, ocenjeno kao najbolje poglavlje u okviru Klastera 2, ali i u celom Izveštaju EK, odnosno ocenjen je dobar nivo pripremljenosti poglavlja i dobar napredak koji je ostvaren u izveštajnom periodu.

Takođe, u sklopu izuzetno zahtevnog Poglavlja 8 – Politika konkurencije, Evropska komisija je konstatovala da je u februaru 2021. godine, zatvoren dugogodišnji slučaj koji se odnosio na Železaru Smederevo doo. Ovo je od posebnog značaja jer je u pitanju prvo ispunjeno merilo od ukupno šest merila za otvaranje Poglavlja 8.

„Ministarstvo privrede daje snažan doprinos napretku Srbije na evropskom putu i nastaviće da, zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, kao sakoordinatorom, posvećeno radi na ispunjavanju merila za otvaranje Klastera 2. Prepoznavanje urađenog i vrednovanje postignutih rezultata od strane EK, samo će nas dodatno podstaći i doprineti da se započete aktivnosti u procesu evropskih integracija što pre realizuju“ – rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede i koordinator Klastera 2.