Мобилна навигација
15. dec 2022.

Obradović Jovanović: Projekat Ministarstva privrede, EBRD i EU povećao konkurentnost malih i srednjih preduzeća

Ministarstvo privrede, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU svečano su danas obeležili završetak zajedničkog četvorogodišnjeg programa namenjenog malim i srednjim preduzećima u vrednosti od 2,2 miliona evra, zahvaljujući kojem je 132 preduzeća u Srbiji unapredilo poslovanje i poboljšalo konkurentnost.

Završna konferencija okupila je više od 100 predstavnika malih i srednjih preduzeća, konsultantskih firmi i domaćih i međunarodnih institucija.

Od 132 preduzeća u Srbiji, koja su unapredila poslovanje i poboljšala konkurentnost, 71 odsto preduzeća povećalo je prihode, 53 odsto povećalo je broj zaposlenih i kreiralo 733 novih radnih mesta, a 42 odsto preduzeća zabeležilo je povećanje izvoza.

Povećanje produktivnosti ostvarilo je 53 odsto preduzeća.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je pored obezbeđivanja finansijske podrške za MSP, na čemu Ministarstvo privrede intenzivno radi poslednjih godina, veoma važno obezbediti i kvalitetne savetodavne usluge kako bi MSP povećali svoju konkurentnost i produktivnost.

„EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška MSP projekat je tome doprineo obezbeđivanjem usluga renomiranih stranih stručnjaka, kao i domaćih konsultanata“, navela je ona.