Мобилна навигација
11. okt 2023.

Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se danas sa delegacijom Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) koju predvodi Karl Pelikan

Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se danas sa delegacijom Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) koju predvodi Karl Pelikan, specijalni izaslanik za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Tom prilikom, ministar Cvetković je istakao da „saradnja sa UNIDO kao krovnom organizacijom u oblasti industrijskog razvoja pruža izuzetnu priliku da kroz različite projekte transformišemo našu industriju i svakako ćemo je iskoristiti”.

Pelikan je rekao da UNIDO trenutno aktivno sprovodi 5 projekata, koji su u završnoj fazi i da je zbog toga potrebno identifikovati nove projekte koji bi dodatno podstakli industrijski razvoj.

Na sastanku je predstavljena Strategija industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine i Akcioni plan za njeno sprovođenje sa posebnim osvrtom na oblasti digitalizacije, inovacija i cirkularne ekonomije, kao oblasti sa najvećim potencijalom za saradnju kroz donatorske projekte. Takođe, razgovarali su i o mogućim projektima u oblasti malih i srednjih preduzeća.

UNIDO je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija koja promoviše industrijski razvoj u cilju smanjenja siromaštva i održivog razvoja.