Мобилна навигација
04. dec 2023.

Ministar privrede Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa slovenačkom poslovnom zajednicom u Srbiji.

Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković danas je u poslovnom susretu sa predstavnicima dvadeset slovenačkih firmi koje posluju u Srbiji govorio o daljem jačanju i unapređenju privredne saradnje.

Događaj je organizovao ambasador Republike Slovenije Damjan Bergant u rezidenciji te zemlje u Beogradu.

Cvetković je ukazao na izuzetan značaj i veliki doprinos slovenačkih investitora u Srbiji i predočivši na stabilan poslovni, politički i energetski ambijent u našoj zemlji, kao i dobru infrastrukturu, pozvao potencijalne investitore da ulažu u Srbiju.

„Vladi Srbije i Ministarstvu privrede veoma je važan ravnomeran regionalni razvoj, pa u tom smislu državni vrh insistira na obezbeđivanju kompletne infrastrukture. Time pravimo preduslove da i rubni delovi Srbije postanu atraktivni za ulaganje. Zato smo predvideli da manje atraktivne zone imaju dodatne podsticaje, čime bi se otvorila mogućnost da potencijalni investitori ulažu i u lokalne samouprave koje spadaju u niže grupe prema stepenu razvijenosti“, rekao je Cvetković.

Podsetio je da Slovenija spada u deset najvećih investitora u Srbiji i da slovenačke kompanije zapošljavaju više od 20.000 radnika u našoj zemlji.

„Bez obzira što je robna razmena između Republike Srbije i Republike Slovenije na visokom nivou, skoro 1,3 milijarde evra, postoji intencija da se to u narednom periodu još pospeši“, rekao je ministar Cvetković.

Dodao je da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu, a da je prošle godine priliv tih investicija iznosio 4,4 milijarde evra, što je ubedljivo najviše u regionu Zapadnog Balkana.

„Kada se u obzir uzmu i dva ključna inputa, a to su kvalitetna radna snaga, povoljnija cena energenata, to znači da su investitori u komparativnoj prednosti, jer su njihovi finalni proizvodi i usluge konkurentnije. Srbiju karakterišu i mir i stabilnost, a zahvaljujući političkoj neutralnosti, dodatno omogućava pogodnu klimu za proširenje poslovanja“, rekao je ministar Cvetović.

Branislav Pejčić, v.d. pomoćnika ministra predstavio je mehanizme dodele podsticaja Ministarstva privrede za privlačenje direktnih ulaganja.