Мобилна навигација
07. dec 2023.

Ministar privrede Slobodan Cvetković, razgovarao je danas sa Ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom.

Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa Nj.E. ambasadorom Republike Francuske u Beogradu Pjerom Košarom o ekonomskoj i političkoj bilateralnoj saradnji.

Ministar Cvetković i ambasador Francuske, u prijateljskom razgovoru u Ministarstvu privrede, naveli su da su bilateralni i prijateljski odnosi Republike Srbije i Republike Francuske tradicionalno bliski, a politički dijalog veoma intenzivan.

„Imali smo državnu posetu predsednika Republike Francuske Emenuela Makrona Srbiji, 2019, nakon 18 godina od poslednje posete jednog francuskog predsednika Srbiji. Ta poseta je predstavljala prekretnicu u etapi naših odnosa i otvorila je dodatne mogućnosti za unapređenje svih segmenata bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu i za dolazak francuskih kompanija“, rekao je ministar Cvetković.

Dodao je da je politika Republike Srbije usmerene ka punopravnom članstva u EU, a deo aktivnosti u tom pravcu sprovodi Ministarstvo privrede koje su pozitivno ocenjene u najnovijem izveštaju Evropske komisije. Podsetio je da u Srbiji posluje više od sto francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 radnika.

„Po pitanju javno-privatnog partnerstva, imamo odličnu saradnju, posebno kada pričamo o aerodromu „Nikola Tesla“, koji predstavlja odskočnu dasku da Beograd postane čvorište za avio transport u regionu“, ocenio je Cvetković.

Istakao je da je Srbija otvorena za investitore, da se naša zemlja prilagođava globalnim trendovima i svetskim tržištima, da je fiskalna, politička, energetska stabilnost dovela našu zemlju na svetsku mapu kao atraktivnu destinaciju za investiranje.

„Mi smo lideri u regionu po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak oko 60 odsto ovih investicija za ceo Zapadni Balkan, slilo se u Srbiju. Prošle godine njihova vrednost je iznosila 4,4 milijarde evra. Atraktivna geografska lokacija Srbije i dobro obrazovan kadar, pokazali su se kao komparativna prednost za dolazak investitora. Takođe, energetska stabilnost i jeftini energenti, koje Srbija obezbeđuje svojim privrednicima u ovom trenutku, zajedno doprinose da naša zemnja bude atraktivna investiciona destinacija. Uz sve ovo, Srbija raspolaže i sa rudnim bogatstvima“, rekao je Cvetković.

Ministar privrede je naglasio da je spreman da potpomogne sve aktivnosti koje će doprineti dodatnom jačanju bilateralne ekonomske saradnje. Na temu Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, ukazao je da smo pristupili adekvatnoj implementaciji ovog zakona u predviđenom roku - septembar 2024. godine.

„To je zahtevan i važan proces i trudimo se da ga implementiramo na vreme“, dodao je ministar Cvetković.

Ambasador Pjer Košar je kazao da je Srbija sve privlačnija francuskim kompanijama i da se spoljnotrgovinska razmena uvećala za 34 procenta, a da je od 2010. porasla za tri puta, ističući pritom da Francuska podržava Srbiju na EU putu.