Мобилна навигација
19. nov 2021.

Međunarodni dan žena preduzetnica

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena preduzetnica, pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović prisustvovala je svečanoj sednici Sekcije za žensko preduzetništvo PKS. Tom prilikom je pozdravila prisutne u svoje, kao i u ime ministarke Anđelke Atanasković.

„Ministarstvo privrede posvećeno je razvoju preduzetništva malih i srednjih preduzeća, a razvoj ženskog preduzetništva zauzima posebno mesto i u sadašnjoj strategiji, a i u budućim planovima“ navela je Obradović Jovanović.

Ona je istakla da je ove godine po prvi put Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj pokrenulo poseban program usmeren na podršku ženama preduzetnicama i mladima, te da je taj program naišao na veliko interesovanje, stoga je najavila da će sredstva biti raspoloživa i sledeće godine.

Obradović Jovanović se osvrnula i na istraživanje koje Ministarstvo privrede sprovodi u saradnji sa organizacijom UN women, a koje za cilj ima sagledavanje karakteristika i prepoznavanje mogućnosti koje bi dovele do unapređenja ženskog preduzetništva u Srbiji. Ona je istakla da je slično istraživanje poslednji put sprovedeno pre deset godina, stoga će ažurniji podaci stvoriti jasniju sliku o promenama na svim planovima koji se tiču ženskog preduzetništva.

„Na kraju, želela bih da najavim da će Ministarstvo privrede u narednom periodu pristupiti izradi novog strateškog dokumenta koji se odnosi na razvoj malih i srednjih preduzeća, u pitanju je višegodišnja strategija razvoja ovog sektora. Podsetiću vas da je i u tekućoj strategiji jedan od posebnih stubova bio posvećen ženskom preduzetništvu i nadam se da ćemo ostvariti uspešnu saradnju, kako bi što bolje definisali sve one aktivnosti koje su neophodne da budu učinjene, kako bi se olakšalo ženama preduzetnicama da što više učestvuju i što bolje razvijaju svoje biznise“ zaključila je ona.