Мобилна навигација
26. apr 2022.

Međunarodni dan intelektualne svojine

Dušan Vučković, pomoćnik ministra privrede u Sektoru za privredna društva i privredne registre, pozdravio je prisutne na otvaranju konferencije „Intelektualna svojina i mladi: Inovacije za bolju budućnost“ koja je organizovana povodom obeležavanja Međunarodnog dana intelektualne svojine.

Na ovaj dan, 1970. godine, na snagu je stupila Konvencija o osnivanju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu - WIPO. Trideset godina kasnije, države članice WIPO-a donele su odluku da 26. april proglase za svetski dan intelektualne svojine. U obrazloženju te odluke, pored ostalog, navedeno je da se ovaj međunarodni praznik uspostavlja da bi se “slavila ljudska kreativnost i doprinos koji autori i pronalazači daju razvoju društva širom planete”.

„Ministarstvo privrede od 2020. godine ima nadležnost u domenu predlaganja propisa iz oblasti intelektualne svojine, a od skora predstavnik ministarstva uključen je u rad Koordinacionog tela za efikasnu zaštitu intelektualne svojine. Na takav pristup obavezuje nas i činjenica koja kaže da je značaj intelektualne svojine danas neuporedivo veći nego pre trideset ili četrdeset godina, ne samo kod nas, već i u čitavom svetu“, istakao je on.

Kako je naveo, sedamdesetih godina prošlog veka udeo nematerijalnih dobara u imovini privrednih društava bio je 17%, a danas je čak 85%. Broj prijava prava industrijske svojine raste na svetskom nivou iz godine u godinu. Godine 2010. bilo ih je 6.364.000, a 2020. godine taj broj narastao je na skoro 22 miliona prijava.

„Danas je intelektualna svojina nezaobilazan predmet izučavanja na svim svetskim univerzitetima, a to važi i za Srbiju“, podvukao je Vučković.

On je istakao da su danas pronalasci, ključni resurs evropske i svetske ekonomije. „Zaštita inovacija pravima intelektualne svojine je suštinski važna za obezbeđenje ekonomskog rasta i stabilnosti svake, pa i naše privrede. Ne postoji ni jedna ekonomski razvijena zemlja u savremenom svetu, to nije teško videti, koja nema snažan sistem zaštite patenata i drugih prava intelektualne svojine, zato ni Srbija ne može u tom pogledu da bude izuzetak. Iz tog razloga, Ministarstvo privrede Republike Srbije, kao kreator javnih politika u oblasti privrede, posebnu pažnju posvećuje zaštiti intelektualne svojine“, rekao je Vučković.

On je dodao da je današnja proslava posvećena mladim ljudima Srbije, te u tom kontektu kreativne industrije koje su toliko važne za našu zemlju kao i ulogu mladih ljudi u njihovom razvoju i napretku.

„Kreativne industrije su, u najkraćem, industrije koje počivaju na intelektualnoj svojini: muzička industrija, filmska industrija, izdavanje knjiga i časopisa, IT industrija i tako dalje. Preko 20,000 registrovanih privrednih subjekata trenutno radi u kreativnim industrijama u Srbiji. U Srbiji, broj „start-ap“ preduzeća neprestano raste, prosečno 5,2% godišnje na nivou cele privrede. Međutim, u slučaju kreativnih industrija taj porast je daleko veći - 22% svake godine. Pri tome, mladi ljudi, starosti od 25-44 godine, čine 67% zaposlenih u kreativnim industrijama. Više od polovine njih imaju fakultetske diplome, dok je prosek u privredi 23%. Svaki mlad čovek koji svoju budućnost traži u IT sektoru primera radi, treba da bude svestan da će zapravo živeti od intelektualne svojine“, istakao je on.

Vučković je rekao da je od skora Ministarstvo privrede uključeno i u rad Koordinacionog tela za sprovođenje prava intelektualne svojine koje povezuje državne organe nadležne za tu vrstu poslova.

„Srbiji je pored dobrog pravnog okvira u oblasti intelektualne svojine potrebno i dosledno, odlučno sprovođenje tih prava. Jedan od ključnih doprinosa u ostvarenju tog cilja jeste bolja i efikasnija saradnja između organa za sprovođenje. Stoga je Vlada Republike Srbije osnovala Koordinaciono telo za efikasno sprovođenje prava intelektualne svojine čiji je zadatak da poveže sve organe za sprovođenje prava i da osmisli njihovu bolju i efikasniju saradnju u čemu, kako sam rekla, i Ministarstvo ima svoju ulogu“, naveo je Vučković i dodao da su u ovoj godini ostvarena dva značajna uspeha na tom planu.

Kako je rekao, Srbija od skora ima Metodologiju za računanje obima falsifikovanja i piraterije. Krajnji cilj te metodologije jeste da se vidi kakav je stvarni uticaj tih nezakonitih aktivnosti na privredu naše zemlje, koliko štete nam nanose kako bismo mogli da osmislimo efikasnu strategiju borbe protiv tih negativnih pojava. Takođe, uskoro ćemo imati i kompjutersku platformu za razmenu informacija između organa za sprovođenje prava intelektualne svojine koja će značajno olakšati saradnju naših državnih organa, pre svega, carine i tržišne inspekcije, u njihovoj zajedničkoj borbi protiv piraterije i krivotvorenja.

„Sve su to mali, ali važni koraci u našem napretku. A svaki napredak je spor i težak, ništa se ne postiže preko noći. Ipak, u tome je sama suština ljudskog uspeha. Uspeh nije u savršenosti, već upravo u sposobnosti da se stalno napreduje. Siguran sam da ćemo svi zajedno, mi u javnom sektoru i vi u privatnom sektoru, na tom putu istrajati i uspeti. Želim vam svima srećan Dan intelektualne svojine“, zaključio je Vučković.