Мобилна навигација
Љушић
05. okt 2021.

Ljušić: Srbija stabilna zemlja sa međunarodnim kredibilitetom

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić izjavio je danas da je Srbija politički i ekonomski stabilna zemlja, sa međunarodnim kredibilitetom, atraktivna za nova ulaganja.

Ljušić je na otvaranju drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma ukazao da su mala i srednja preduzeća, koja su motor privrede, uprkos epidemiji korona virusa, zadržala trend rasta i u 2020. godini.

Tome je, kako je istakao, značajno doprinela i velika podrška od strane Vlade.

Prema njegovim rečima, analiza koju je sprovelo Ministarstvo privrede pokazala je da su mala i srednja preduzeća zabeležila dobre statističke pokazatelje za 2020 godinu. Povećan je broj privrednih subjekata u ovom sektoru, zaposlenost i BDP, a ostvareni su rezultati i kroz izvoz.

„U prošloj godini imamo registrovanih 403.288 privrednih subjekata u MSPP što je za 3% više nego u 2019. godini. Od čega je rastu najviše doprineo rast preduzetnika za 3,5%, malih preduzeća za 5,6% i srednjih privrednih subjekata za 2,6%. Broj zaposlenih u MSPP sektoru iznosi 965.461, i povećao se za 21.399 (2,3%) u odnosu na 2019. godinu. Najviše su doprineli rastu mala preduzeća sa 6,1%, srednja sa 2,7% a mikro sa 2,4%.“, rekao je Ljušić.

On je podsetio i da je ministarka privrede Anđelka Atanasković  obišla veliki broj privrednika kako bi se u dijalogu sa njima stekao uvid u izazove sa kojima se suočavaju u realnom poslovanju, ali i kako bi se zajednički radilo na merama za unapređenje privrednog ambijenta.

„U stalnom razgovoru osluškujemo koje su njihove potrebe i u skladu sa time kreiramo i vidove podrške i pomoći“, rekao je Ljušić.

On je istakao da Ministarstvo privrede i u narednoj godini planira da  nastavi sa programima podrške koji se uspešno sprovode u 2021. godini, kao i sa reformama u donošenju novih zakonskih rešenja i prilagođavanju naših institucija i programa korisnicima sredstava.

„Sledeći jasnu politiku predsednika Aleksandra Vučića, želimo da obezbedimo još bolji ekonomski rast i razvoj naše zemlje. Nastavićemo u narednom periodu da radimo na obezbeđivanje još boljih privrednih uslova, podjednakom ekonomskom razvijanju svih delova naše zemlje, kako bismo našoj deci obezbedili još bolji životni standard i mogućnosti da rade u svojoj zemlji “, rekao je Ljušić.