Мобилна навигација
14. okt 2021.

Dimitrijević i ministar spoljnih poslova Sirije Mekdadi razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Zoran Dimitrijević razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Sirijske Arapske Republike Fejsalom Mekdadijem o unapređenju bilateralne ekonomske saradnje.

„Osnova bilatralne saradnje Srbije i Sirije je postavljena još 1946. godine, a na nama je važan zadatak da naše odnose dodatno razvijamo, posevno u oblasti privrede“ istakao je Dimitrijević.

Državni sekretar je informisao sirijsku delegaciju o aktuelnim privrednim kretanjima u Srbiji i istakao da naša zemlja korača krupnim koracima, posebno nakon fiskalne konsolidacije, ostvarenog realnog rasta BDP, povećanja broja zaposlenih i rasta zarada.

„Srbija je uspela i tokom pandemije da zadrži likvidnost i veoma povoljan privredni ambijent za ulaganje, kako domaćih, tako i stranih kompanija, zahvaljujući blagovremenoj reakciji Vlade Republike Srbije i primeni adekvatnih ekonomskih mera“, rekao je Dimitrijević.

On je tokom sastanka izarazio i zadovoljstvo što je Srbija bila domaćin Samita Pokreta nesvrstanih zemalja, povodom obeležavanja 60. godišnjice od Prve konferencije.

Mekdadi je istakao da oseća izuzetnu čast i zadovoljstvo zbog učešća sirijske delegacije na Samitu pokreta nesvrstanih zemalja i prilike da se ponovo susretne sa prijateljima iz Srbije.

„Istorijske veze povezuju naše narode, imamo dosta zajedničkih interesa, smatram da izgubljene godine nedovoljne saradnje treba nadoknaditi u narednim mesecima i bliskoj budućnosti“, rekao je Mekdadi.

Sirijska delegacija je posebno izrazila interesovanje za obnovu saradnje u oblasti trgovine, turizma, saobraćaja i naučne i tehničke saradnje, a Mekdadi je istakao da očekuje da će Srbija obnoviti raniji kontinuitet i da će učestvovati na najstarijem međunarodnom sajmu trgovine na svetu koji se održava u Damasku, a koji predstavlja izuzetno važan privredni događaj.