Мобилна навигација
10. okt 2023.

Cvetković i Čadež: Još jača podrška privredi Srbije

Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije (PKS) nastaviće i intenzivirati zajedničke aktivnosti usmerene na podršku internacionalizaciji poslovanja naših kompanija, povezivanju sa velikim dobavljačkim lancima, privlačenju investitora, spajanju tradicionalnih i inovativnih industrija, kao i usaglašavanju propisa važnih za poslovanje, dogovoreno je na današnjem sastanku Slobodana Cvetkovića, ministra privrede i Marka Čadeža, predsednika PKS.

„Doprinos Privredne komore Srbije koji pruža u podršci našoj privredi pozicionira je na mesto pouzdanog i važnog partnera Ministarstva privrede. Dogovorili smo se da na mesečnom nivou imamo sastanke i razmenjujemo važne informacije o privrednim dešavanjima i trendovima u Srbiji“, istakao je ministar Cvetković.

Ključno je, po njegovim rečima, privlačenje investicija, jer je Srbija lider u regionu po broju ulaganja, a zasluga u dobrim rezultatima svakako pripada i PKS.

Čadež je istakao da su dve institucije prirodno usmerene jedna na drugu i da je zajednički prioritet pomoć kompanijama da budu konkurentnije, da uđu u međunarodne dobaljačke lance i pozicioniraju se na novim tržištima i više izvoze.

„Dogovorili smo se da kada ministar ide u međunarodne posete uvek ide i privredna delegacija. Tu smo da radimo zajedno i da pomognemo našim firmama da budu uspešnije“, rekao je Čadež.

Dodaje da je naš IT sektor već prepoznat u svetu kao brend Srbije, da je rast izvoza softvera preko 35 odsto godišnje, kao i da imamo 18.000 više inženjera.

„Zajedno ćemo raditi sa našim inovacionim habom koji otvaramo u oktobru da povežemo tradicionalne industrije sa inovativnim rešenjima, to je ono što će nam omogućiti da pobedimo u budućnosti“, poručio je predsednik PKS.