Мобилна навигација
09. sep 2022.

Atanasković na prezentaciji Indeksa politike MSP: Zapadni Balkan i Turska 2022.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković obratila se na prezentaciji šestog izdanja Indeksa politike MSP: Zapadni Balkan i Turska 2022 Regionalnog programa OECD za jugoistočnu Evropu.  Ministarka je poručila da su mala i srednja preduzeća, posebno domaće i porodične firme, okosnica celokupne srpske privrede apostrofirajući njihov značaj za nezavisnost od bilo koga iz inostranstva.

„Jaka i stabilna privreda je generator napretka celokupnog društva. Ministarstvo privrede je institucionalno jedna od karika na tom putu a suštinski, servis svih privrednih subjekata širom Srbije“, rekla je Anđelka Atanasković.

Ministarka je istakla da je implementacija Strategije za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti 2015 – 2020 ostvarila sve glavne pokazatelje uspešnosti i da su tri glavna indikatora značajno premašila ciljane vrednosti.

„Ukupan broj MSPP je porastao za preko 78.000, broj zaposlenih veći je za 163.742 a ukupan rast bruto dodate vrednosti je veći za 46,4 odsto“, dodala je Atanasković.

Prema njenim rečima, realizovano je 86,2 odsto aktivnosti predviđenih prethodnom Strategijom i ostvareni su značajni rezultati uprkos izazovima pandemije COVID-19.

„Indeks politike pomaže da objektivno sagledamo napredak u predhodnom periodu, uporedimo se sa ekonomijama u okruženju i što je najvažnije, donosi korisne preporuke u skladu sa najboljom evropskom praksom kako bismo unapredili stanje i poslovnu klimu za MSPP koja učestvuju sa 99,9 odsto u ukupnom nefinansijskom sektoru srpske privrede“, zaključila je Anđelka Atanasković.

Ministarka je poručila da će ključne preporuke Indeksa politike biti izuzetno važne Ministarstvu privrede u  procesu izrade nove Strategije MSPP 2023-2027 kako bi se u ovaj dokument implementirale aktivnosti važne za proces evropskih integracija.

Nakon uvodnog dela i predstavljanja ključnih rezultata analize, održana je panel diskusija na temu kriznog menadžmenta u MSPP na kojoj je učestvovala Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede (Sektor za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo) i koordinator Vlade Republike Srbije  za pripremu izveštaja.

Cilj procene reforme politike MSP na Zapadnom Balkanu i Turskoj kroz 12 dimenzija je pomoć razvoju i sprovođenje politike podrške ovom sektoru u oporavku od pandemije i podsticaj njihove konkurentnosti na osnovu dobrih praksi u zemljama članicama OECD  i EU.  Prema OECD izveštaju, Srbija je od 2019. poboljšala  učinak u 7 oblasti što odražava značaj MSP u agendi politike Vlade Republike Srbije. Kao glavna postignuća ističu se:

•           Pokretanje portala e-Uprava - napredak u  digitalnim uslugama, dostupnijem i transparentnijem pokretanju biznisa,

•           Napori Vlade usmereni na odgovor izazovima u pristupu uslugama poslovne podrške kroz međunarodnu saradnju da bi povećao obim i opseg usluga poslovne podrške uključujući pomoć u pridržavanju EU standarda, ozelenjavanju i širenju poslovanja,

•           Olakšan pristup finansijama za MSP zahvaljujući uticajnim regulatornim merama za rešavanje nasleđenih prepreka u finansijskoj industriji, 

•           Dodatno ojačani okviri politike inovacija i dostupnost finansijske podrške,

•           Značajan napredak u smanjenju trgovinskih barijera i usklađivanje sa standardima EU.