Мобилна навигација
30. nov 2023.

Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se sa ambasadorom Republike Koreje

„Republika Srbija je dodatno atraktivna zbog svoje geografske pozicije, naše podneblje je bogato vodnim resursima, rudama, potom povoljne cene energenata koji su bitni inputi za proizvodnju i ulaze u cenu finalnog proizvoda. Tu je i kvalitetna radna snaga, dobro obrazovana, posebno u tehničkom segmentu, inženjeri, IT stručnjaci. Zato je Srbija idealno mesto za investiranje“, rekao je danas ministar privrede Slobodan Cvetković u razgovoru sa ambasadorom Republike Koreje u Beogradu Đeungom Liom.

Ministar privrede je dodao da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu i da je prošle godine uloženo 4,4 milijarde evra.

„Naša zemlja dosta ulaže u infrastrukturu i ima privlačan i stabilan poslovni ambijent, političku i energetsku stabilnost. Državni vrh Republike Srbije insistira na ozbiljnim infrastrukturnim projektima, putevima i prugama, koji su jedni od ključnih preduslova da bi se Srbija ravnomerno regionalno razvijala. Naš cilj je ravnomerni regionalni razvoj i da svaki region bude podjednako interesantan investitorima. Što se tiče privredne politike razvoja malih i srednjih preduzeća i ženskog preduzetništva, bitno je da se usvajaju nove tehnologije, kako bi bile kompatibilne i nastupili na globalnom tržištu“, rekao je Cvetković.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije i Koreje, ministar privrede je ocenio da je ona dobra, u uzlaznoj putanji, uprkos geografskoj distanci.

Ambasador Đeung Li je kazao da očekuje da će sledeće godine biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Koreje, kojim će doprineti da se robna razmena između naše dve zemlje dodatno poveća.

 „Bitno je da postoji porast spoljnotrgovinske robne razmene i investicije. To je dobar znak za ekonomsku saradnju dve zemlje“, istakao je Cvetković.