Мобилна навигација
30. нов 2023.

Министар привреде Слободан Цветковић састао се са амбасадором Републике Kореје

„Република Србија је додатно атрактивна због своје географске позиције, наше поднебље је богато водним ресурсима, рудама, потом повољне цене енергената који су битни инпути за производњу и улазе у цену финалног производа. Ту је и квалитетна радна снага, добро образована, посебно у техничком сегменту, инжењери, ИТ стручњаци. Зато је Србија идеално место за инвестирање“, рекао је данас министар привреде Слободан Цветковић у разговору са амбасадором Републике Kореје у Београду Ђеунгом Лиом.

Министар привреде је додао да је Србија привукла више од 60 одсто свих страних директних инвестиција у региону и да је прошле године уложено 4,4 милијарде евра.

„Наша земља доста улаже у инфраструктуру и има привлачан и стабилан пословни амбијент, политичку и енергетску стабилност. Државни врх Републике Србије инсистира на озбиљним инфраструктурним пројектима, путевима и пругама, који су једни од кључних предуслова да би се Србија равномерно регионално развијала. Наш циљ је равномерни регионални развој и да сваки регион буде подједнако интересантан инвеститорима. Што се тиче привредне политике развоја малих и средњих предузећа и женског предузетништва, битно је да се усвајају нове технологије, како би биле компатибилне и наступили на глобалном тржишту“, рекао је Цветковић.

Говорећи о спољнотрговинској робној размени Србије и Kореје, министар привреде је оценио да је она добра, у узлазној путањи, упркос географској дистанци.

Амбасадор Ђеунг Ли је казао да очекује да ће следеће године бити потписан Споразум о слободној трговини између Републике Србије и Републике Kореје, којим ће допринети да се робна размена између наше две земље додатно повећа.

 „Битно је да постоји пораст спољнотрговинске робне размене и инвестиције. То је добар знак за економску сарадњу две земље“, истакао је Цветковић.